Τρίτη 26 Μαΐου 2009

ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΤΟΥ Ω.Ν.Α.Φ.

ΟΙ ΔΥΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΤΟΥ Ω.Ν.Α.Φ. ΜΕ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ.




ΜΕΓΑΛΗ ΔΩΡΕΑ ΤΩΝ ΛΙΓΝΙΤΩΡΥΧΕΙΩΝ ΑΧΛΑΔΑΣ.

  1. Συναυλία εγκαινίων του νέου πιάνου του Ωδείου Φλώρινας, με το ρεσιτάλ Γιώργου Εμμανουήλ Λαζαρίδη
  2. Συναυλία Duo SolariumJoel Diegert , σαξόφωνο – Mariam Vardzelashvili, πιάνο

Μια μεγάλη και συγκινητική δωρεά έλαβε το Ωδείο Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Φλώρινας . Η Εταιρία «Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας» Α.Ε. εις μνήμην Χαράλαμπου Ρόζα δώρισε στο Ωδείο ένα υπέροχο καινούργιο πιάνο συναυλιών, μάρκας Yamaha. Πόσοι σολίστες και ακροατές θα εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους στα «Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας» γι αυτό το ανεκτίμητο δώρο προς το Ωδείο, αλλά και γενικότερα στην πόλη της Φλώρινας!

Τα επίσημα εγκαίνια του πιάνου θα γίνουν την Παρασκευή 5 Ιουνίου, στις 8.30μ.μ. με το ρεσιτάλ πιάνου του πολυβραβευμένου πιανίστα Γιώργου – Εμμανουήλ Λαζαρίδη που θα ερμήνευσε το «Καρναβάλι» του Ρόμπερτ Σούμαν και τις «Εικόνες από μια Έκθεση» του Μόντεστ Μουσόρσκυ, δύο μνημειώδη έργα της πιανιστικής φιλοσοφίας.


Ο Γιώργος – Εμμανουήλ Λαζαρίδης έχει χαρακτηριστεί ως «Ένας συγκλονιστικός σολίστας» - Μonde De La Musique, «Μία ιδιοφυία επί το έργον» - Eastern Daily Press, «Ένας από τους λαμπρότερους πιανίστες της γενιάς του» - Yonty Solomon, και οι εκτελέσεις του χαρακτηρίστηκαν ώς «τόσο ξεχωριστές που δεν επιδέχονται καμία σύγκριση» - BBC Music Magazine.

Εργάστηκε με τους Yonty Solomon, Alfred Brendel, Δόμνα Ευνουχίδου, Ruth Nye, και έχει κερδίσει πληθώρα βραβείων, τιμητικών διακρίσεων και υποτροφιών μεταξύ των οποίων το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, της Worshipful Company of Musicians, τις υποτροφίες των ιδρυμάτων Ωνάση, Λεβέντη, Hattori, Lasmo Staffa, Ian Flemming, του Βασιλικού Κολλεγίου στο Λονδίνο (Royal College of Music-Queen Elizabeth, Senior Exhibition), κ.α.

Γεννημένος στην Θεσσαλονίκη και τώρα 30 ετών, ο Γιώργος – Εμμανουήλ Λαζαρίδης διανύει μια λαμπρή διεθνή καριέρα. Εμφανίζεται σε σημαντικές αίθουσες όπως τα Royal Albert Hall, Le Corum Montpellier, Wienner Konzerthaus, η Φιλαρμονική της Βερόνα, το Ηρώδειο, η Επίδαυρος και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κ.α και έχει συμπράξει με κορυφαίες ορχήστρες όπως η Φιλαρμονική του Αμβούργου, η Βασιλική Φιλαρμονική, η Φιλαρμονική του Στρασβούργου, η Συμφωνική της Βαρσοβίας, η Συμφωνική του Μονάχου, υπό τη διεύθυνση των Sir Neville Marriner, Ingo Metzmacher, Yoel Levi, Maxim Schostakovic, Theodor Guschlbauer, Michel Tabachnik, William Boughton, Richard Edlinger, Αλέξανδρο Μυράτ κ.α. Έχει συνεργαστεί με διεθνώς αναγνωρισμένα μουσικά σύνολα και καλλιτέχνες όπως το κουαρτέτο Medici, το οκτέτο της Βιέννης, το κουαρτέτο Ysaye, το BT Scottish Ensemble, το Ελληνικό Κουαρτέτο, ο Λεωνίδας Καβάκος, ο Michael Tilson Thomas, ο Κυπριανός Κατσαρής και εμφανίστηκε σε διεθνή φεστιβάλ όπως τα Harrogate, Norfolk & Norwich, Montpellier, Trento, Hampstead & Highgate, το διεθνές φεστιβάλ ‘Chopin’ στη Βαρσοβία, το Monterrei International Festival στο Μεξικό, το διεθνές φεστιβάλ Κωνσταντινούπολης, τα Δημήτρια Θεσσαλονίκης, το Φεστιβάλ Aθηνών, Πάτρας, Ναυπλίου κ.α.

Οι πρόσφατες ερμηνείες του στη σειρά ‘Μεγάλοι Ερμηνευτές’ του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και στη Salla Maffeiana της Βερόνα, απέσπασαν διθυραμβικές κριτικές. Μεταξύ άλλων, γράφει ο Gianni Villani στην εφημερίδα Giornale l’Arena: «Ένα Schumann σαν αυτό του Λαζαρίδη, κατόρθωσε να μας ξαναθυμίσει εκτελέσεις μεγάλων βιρτουόζων ερμηνευτών που αναδεικνύουν κάθε μουσική λεπτομέρεια, κάθε ιδέα...».

Ο Γιώργος – Εμμανουήλ Λαζαρίδης έχει τιμηθεί με ειδικά αφιερώματα στην Αμερικανική (TSC) την Ευρωπαϊκή (BBC) και την Ελληνική Τηλεόραση (ΕΡΤ). O πρώτος του δίσκος με έργα Schumann (Somm) έχει επιλεγεί μεταξύ των 10 κορυφαίων εκτελέσεων από το BBC Music Magazine. Τον Ιανουάριο 2005 κυκλοφόρησε νέος δίσκος του με τον Ρώσο βιολιστή Yuri Zisslin σε έργα Rachmaninov και Strauss, με την ίδια εταιρία. Η πιο πρόσφατη ηχογράφηση με έργα για πιάνο του Liszt (Linn – Harmonia Mundi), κυκλοφόρησε το Σεπτέμβριο 2006 και βρέθηκε στις κορυφαίες επιλογές έγκυρων Διεθνών περιοδικων, όπως τα : Grammophone Musc Magazine, Classic FM, International Piano, The Pianist, Diapason και του BBC Music Magazine που την επέλεξε ως κορυφαίο δίσκο του μήνα. Για την περίοδο 2006/09, προγραμματίζεται σειρά νέων ηχογραφήσεών του με την εταιρία LINN καθώς και με την ‘ΛΥΡΑ’ στην ελλάδα.

Πρόσφατα ολοκλήρωσε τουρνέ με ρεσιτάλ σε σημαντικά μουσικά κέντρα στην Ευρώπη και Αμερική αφού επιλέχθηκε ως ‘Rising Star 2006/2007’ απο τον Οργανισμό Ευρωπαϊκών Κέντρων Μουσικής. Μεταξύ άλλων, εμφανίστηκε στα Cite de la Musique - Παρίσι, Festpielhaus – Μπάντεν Μπάντεν, Konserthuset – Στοκχόλμη, Concertgebouw - Αμστερνταμ, Palais Des Beaux Arts – Βρυξέλλες, Wiener Konzerthaus – Βιέννη, στην Kölner Philharmonie – Κολονία, το Birmingham Symphony Hall - Μπερμινγχαμ, το Carnegie Hall της Νέας Υόρκης κ.α. Τον Δεκέμβριο του 2006 συνεργάστηκε για πρώτη φορά με τον Maxim Schostakovic μετά από πρόσκληση της ΚΟΘ. Το ρεπερτόριό του καλύπτει ένα μεγάλο μέρος του κλασσικού και ρομαντικού ρεπερτορίου, συμπεριλαμβάνει έργα του εικοστού αιώνα καθώς και 35 κονσέρτα για πιάνο

Ο Γιώργος – Εμμανουήλ Λαζαρίδης έχει συνθέσει έργα για πιάνο, φωνητικά σύνολα και συνδυασμούς οργάνων καθώς και μουσική για θέατρο και χορό. Έργα τού έχουν ανατεθεί από το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού, το Διεθνές Φεστιβάλ Europa Cantat, τον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη, το Φεστιβάλ Αθηνών κ.α. Το έργο του ‘Sleepwalking’ που παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Wigmore Hall του Λονδίνου, προτάθηκε για βραβείο SONY. Μετά από ανάθεση του Birmingham School of Acting – UK και σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη Μ. Bogdanov, ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2006 σειρά παραστάσεων μίας οπτικοακουστικής παραγωγής της «Οδύσσειας» στο Millenium Point του Birmingham, βασισμένης σε μουσική του Γ.-Ε.Λαζαριδη.

Τον Ιούλιο 2008 παρουσίασε στο Φεστιβάλ Επιδαύρου έναν νέο κύκλο τραγουδιών για την Μαρία Φαραντούρη, σε στίχους Αγαθής Δημητρούκα. Το έργο θα παρουσιαστεί και θα ηχογραφηθεί στο Μέγαρο Αθηνών το Φθινόπωρο του 2009. Το τρέχον έτος προγραμματίζονται επίσης εμφανίσεις του στην Ιταλία, Αγγλία, Ελλάδα, Τουρκία, Κύπρο, Ρωσία, Τσεχία και στο Βέλγιο, σειρά νέων ηχογραφήσεων με την εταιρία LINN, συνεργασία με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ και με την Συμφωνική Ορχήστρα της Αγίας Πετρούπολης. Από το 2006 είναι συνδιοργανωτής του Διεθνούς Φεστιβάλ ‘Μουσικό Χωριό’ στον Άγιο Λαυρέντιο Πηλίου. Έχει παραδώσει σεμινάρια στο Διεθνές Φεστιβάλ Καβάλας, στην Μουσική Σχολή του Wells, στο Πανεπιστήμιο του Birmingham και στο Trinity College of Music στην Αγγλία, όπως επίσης και στο ‘Μουσικό Χωριό’ στον Άγιο Λαυρέντιο Πηλίου.




Το Σάββατο 6 Ιουνίου στις 8.30μ.μ. το Duo Solarium, που απαρτίζουν ο Αμερικανός σαξοφωνίστας Joel Diegert και η Γεωργιανή πιανίστα Mariam Vardzelashvili θα ερμηνεύσουν σπάνια έργα του ρεπερτορίου για άλτο σαξόφωνο και πιάνο ( B. Mantovan, P. Swerts, M. Ravel, κ.α.)



Ο Joel Diegert αντιπροσωπεύει επάξια τη νέα γενιά στο σαξόφωνο σαν σολίστ και ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τη σύγχρονη μουσική.

Έχει εμφανιστεί σε πολλές συναυλίες στη Γαλλία , Γερμανία, Η.Π.Α. και Άπω Ανατολή παρουσιάζοντας πρώτες παγκόσμιες εκτελέσεις έργων για σαξόφωνο.

Είναι διπλωματούχος του πανεπιστημίου Bowling green – Ohaio, και του Ithaca College, έχοντας μαθητεύσει κοντά στους J.Sampen και S.Mauk.

Έχει βραβευθεί σε πολλούς διεθνείς διαγωνισμούς όπως Saxiana (2009), J.<.Londeix (2008), κ.α.




Η Γεωργιανή πιανίστα Mariam Vardzelashvili άρχισε τις μουσικές της σπουδές στο Μουσικό Γυμνάσιο για εξαιρετικά προικισμένα παιδιά, στην Τιφλίδα και 10 ετών έκανε την πρώτη της δημόσια εμφάνιση με την εθνική ορχήστρα της Ραδιοφωνίας της Γεωργίας. Από τότε συνεχίζει μία έντονη δραστηριότητα σαν σολίστ αλλά και στον τομέα της μουσικής δωματίου.

Έχει βραβευθεί στους διεθνείς διαγωνισμούς πιάνου του Βελιγραδίου (1997), του Novi Sad (1999) και του Bowling green – Ohio (2008-2009).

Είναι κάτοχος διπλώματος Master από το πανεπιστήμιο Bowling green – Ohio. Έχει μελετήσει με τους L.Piralishvili, N. Katarnadze, M.Mogilevsky και L.Melton.

Και οι δύο συναυλίες θα δοθούν στην Αίθουσα «Θεόδωρος Αγγελόπουλος» του Πολιτιστικού Κέντρου Φλώρινας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: