Τετάρτη 15 Απριλίου 2009

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΔΩΜΑΤΙΟΥ

Η Ν.Α. Φλώρινας και το Ωδείο Ν.Α. Φλώρινας συνδιοργανώνουν συναυλία μουσικής δωματίου με τους Αναγνωστόπουλο Θάνο -βιολί και Dunja Robotti -πιάνο.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Ludwig van Beethoven
1770 –1827

1η Σονάτα Op. 12 σε Ρε Μείζονα

Allegro con brio
Tema con variazioni - Andante con moto
Rondo - Allegro

Antonio Vivaldi
1678 – 1741

Από τις τέσσερις Εποχές – Χειμώνας Νο 4 Op. 8 RV 297 σε Φα Ελάσσονα
Allegro non molto
Largo
Allegro

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ
Béla Bartók
1881 – 1945

Ρουμάνικοι χοροί
Allegro Moderato
Allegro
Andante
Molto moderato
Allegro
Allegro



Aram Il'yich Khachaturian
1903-1978

Κοντσέρτο – Ραψωδία σε Σι ύφεση ελάσσονα





Αναγνωστόπουλος Θάνος

Γεννήθηκε το 1981 στη Θεσσαλονίκη. Ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές σε ηλικία πέντε ετών στο Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης απ’ όπου πήρε και το Δίπλωμα βιολιού από την τάξη του Ν. Αρχοντή με άριστα παμψηφεί και διάκριση για εξαιρετική επίδοση. Αποφοίτησε από το Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης.
Το 1999 ξεκίνησε τις Ανώτερες Ακαδημαϊκές του σπουδές στο βιολί στην Μουσική Ακαδημία της Νυρεμβέργης στην τάξη του Hans-Peter Hofmann, καθώς επίσης και στην τάξη Μπαρόκ Βιολιού της διακεκριμένης βιολονίστας της Παλαιάς Μουσικής Anne Roerrig. Τον Ιούνιο του 2002, περατώνει με επιτυχία τις εξετάσεις της Παιδαγωγικής κατεύθυνσης της Ακαδημίας, στο μάθημα “Διδακτική Μεθοδική” με καθηγήτρια την Sally Becker. Ένα χρόνο αργότερα, παίρνει το Παιδαγωγικό Δίπλωμα Βιολιού της Ακαδημίας με βαθμό 1,0 - Άριστα παμψηφεί και έπαινο για εξαιρετική επίδοση, ενώ το 2005 ολοκληρώνει τις βασικές του σπουδές, παίρνοντας και το Δίπλωμα Μουσικού Ορχήστρας.
Τον Μάρτιο του 2005, ξεκινάει στην ίδια Ακαδημία τις μεταπτυχιακές του σπουδές που ολοκληρώθηκαν ένα χρόνο αργότερα. Στο διάστημα αυτό είχε την ευκαιρία να πάρει μέρος σε ένα νέο πρόγραμμα ομαδικής διδασκαλίας, στο οποίο οι πέντε καθηγητές βιολιού - Prof. Ulf klausenitzer, Prof. Daniel Gaede, Hans-Peter Hofmann, Vallery Rubin και Anette Rosenberg - διδάσκουν ταυτόχρονα σε έναν φοιτητή. Τον Απρίλιο του 2006, εισήχθη στο Σολιστικό Τμήμα Βιολιού της Ακαδημίας της Νυρεμβέργης, στην τάξη του Hans-Peter Hofmann απ’ όπου τον Απρίλιο του 2009 θα αποκτήσει το Δίπλωμα του Σολιστικού Τμήματος της Ακαδημίας .
Από την εισαγωγή του στην Ακαδημία έως τον Ιούνιο του 2006, πήρε μέρος στην Συμφωνική Ορχήστρα της Ακαδημίας όπου είχε την ευκαιρία να δουλέψει με κορυφαίους Διευθυντές Ορχήστρας όπως, Zubin Metha, Werner Andreas Albert, Gerd Mueller Lorenz και άλλους. Από το 2003 μέχρι το 2005 σπούδασε μουσική δωματίου και μελέτησε ορχηστρικά αποσπάσματα διαφόρων συνθετών δίπλα στον Διευθυντή της Ορχήστρας Δωματίου της Βαυαρίας Prof. Ulf Klausenitzer καθώς και με τον Prof. Daniel Gaede - ο οποίος διετέλεσε Κοντσερτίνο της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Βιέννης.
Το 2004 απέσπασε το Α’ Βραβείο στο Διαγωνισμό για Σολίστες της Μουσικής Ακαδημίας της Νυρεμβέργης. Έχει παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια βιολιού και μουσικής δωματίου με διακεκριμένους βιολονίστες όπως: Prof. A. Stankov, J. Radionov, Ε. Παπαδημητρίου, Λ. Καβάκο, Σ. Καφαντάρη, F. Wezel, E. Doyrnovo, A. Malikian, F. Agostini, I. Vila, I. Dragneva, P. Cortinas, M. Kos, Σ. Γκιγκόντη, Prof. S. Gavrilov, Prof. Z. Bronn, Prof. A. Vamos, Prof. R. Vamos, Χ. Γαλιλαία, Δ. Χανδράκη, Prof. V. Beluska και G. Hamann.
Έχει συνεργαστεί με αξιόλογες ορχήστρες μεταξύ των οποίων με την Sinfonieorchester Köln, την Sancta Akademia Kammerorchester, την Forchheimer Kammerorchester, την Tuebinger Kammerorchester αλλά και με τις Συμφωνικές Ορχήστρες των Δήμων Βόλου και Καλαμαριάς. Επίσης συνέπραξε με σημαντικούς Έλληνες και ξένους μουσικοσυνθέτες όπως: Δ. Τρυπάνη, Α. Ανισέγκο, Θ. Ατζακά, Γ. Σφυρίδη, Ν. Πλατύραχο, Γ. Μαρκόπουλο, Κ. Dinc, Α. Sag, B. Günes και Ζ. Preisner.
Ο Θάνος Αναγνωστόπουλος έχει λάβει μέρος σε συναυλίες σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, αλλά και σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες όπως: Γερμανία, Γαλλία, Σκωτία, Βέλγιο, Ολλανδία, Αυστρία, Πορτογαλία και Λουξεμβούργο. Τον Σεπτέμβρη του 2006 πήρε μέρος σε workshop της Tuebinger Kammerorchester σε συνεργασία με την Φιλαρμονική Ορχήστρα της Ταϊλάνδης, το College of Music του Mahidol University και το Goethe-Institut, υπό τη διεύθυνση του Gudni Α. Emilsson στην Bangkok της Ταϊλάνδης.
Ακόμα, έχει συνεργαστεί και έχει δουλέψει με το Κουϊντέτο για πιάνο και έγχορδα του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, ενώ είναι ιδρυτικό μέλος του Not Quite Right Ensemble, υπό την διεύθυνση της Δήμητρας Τρυπάνη. Συμμετείχε σε πολλά Φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, εκ των οποίων ξεχωρίζουν τα Φεστιβάλ των Δημητρίων της Θεσσαλονίκης, Νεάπολης, Σάμου, Καβάλας, Δίου, Sani Festival, Μusik Ohne Grenzen στη Νυρεμβέργη, Von der Klage zur Hoffnung στην Koelnarena της Κολωνίας και της EXPO στο Αννόβερο.
Στον χώρο της έντεχνης ελληνικής μουσικής, έχει επίσης συνεργαστεί με την Ε.Αρβανιτάκη, τον Π. Γαϊτάνο, τον Κ. Μακεδόνα και τον Ν. Ξυδάκη. Έχει ηχογραφήσει για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση της ΕΡΤ, του Bayerische Rundfunk, της ZDF όπως επίσης και για την ολλανδική και βελγική τηλεόραση. Εμφανίζεται δισκογραφικά με τη Μαρία Θωίδου και τον Σωκράτη Μάλαμα στο CD "Της νύχτας τα μακριά μαλλιά", από τη Λύρα, στο CD "Lir ve Ateş" του Kemal Dinc, από την KALAN, στα CD "Messiah" του G.F. Haendel και στο "West Side Story" του Leonard Bernstein καθώς και στο CD "Χρώματα" του Φίλις Ιερόπουλου από την CooRecords.
To 2007 προσλήφθηκε ως καθηγητής βιολιού στο Ωδείο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης της Φλώρινας όπου εργάζεται μέχρι και σήμερα. Ο Θάνος Αναγνωστόπουλος παίζει σε βιολί του Ιταλού Joseph Baldantoni κατασκευασμένο στην Ancona κατά το έτος 1868.




Dunja Robotti

H Dunja Robotti γεννήθηκε στις Βρυξέλλες από Ιταλό πατέρα και Γερμανίδα μητέρα. Ξεκίνησε τις πρώτες της μουσικές σπουδές στο Βασιλικό Ωδείο των Βρυξελλών, με τον Daniel Blumenthal και τελείωσε στο πλευρό των Hans Leygraf και Georg Sava στο Πανεπιστήμιο των Τεχνών του Βερολίνου. Επίσης, διδάχτηκε ερμηνεία Lied με τους Aribert Reimann και Dietrich Fischer-Dieskau αλλά και σεμινάρια με τους Vitalij Margulis, György Sándor και György Sebök. Ήδη κατά τη διάρκεια των σπουδών της στο Πανεπιστήμιο των Τεχνών του Βερολίνου, εκπαίδευε συμφοιτητές της στη συνοδεία Lied.
Aπό τα δέκα της χρόνια εμφανίζεται τακτικά σε συναυλίες ως Σολίστ με ορχήστρες, με αξιόλογους καλλιτέχνες μουσικής δωματίου ή ως συνοδός Lied, δίνοντας έτσι το παρόν στους πιο γνωστούς συναυλιακούς χώρους στην Ευρώπη, όπως στη Φιλαρμονική του Βερολίνου, στο Berliner Konzerthaus, στη Φιλαρμονική της Κολωνίας, στο Herkulessaal του Μονάχου, στο Théâtre du Châtelet στο Παρίσι, επανειλημμένα στην Schubertiade στο Feldkirch, αλλά και στη Βόρεια και Ανατολική Αμερική. Έχει πραγματοποιήσει ραδιοφωνικές παραγωγές για το WDR και το Radio Bremen, αλλά και με σπάνια παιγμένα ουγγαρέζικα έργα μουσικής δωματίου για το Bayerischen Rundfunk και το SFB, τα οποία τεκμηριώνουν την δράση της στο μουσικό στερέωμα.
Απέσπασε πολλά βραβεία διεθνώς. Στο Παρίσι κατέκτησε δύο Πρώτα Βραβεία στους διαγωνισμούς „Claude Kahn“ και „U.F.A.M.“, το Τρίτο Βραβείο στην "Διεθνή Συνάντηση Πιανίστων " στο Pointoise της Γαλλίας και το Πέμπτο Βραβείο του “Citta di Marsala” στην Σικελία. Επίσης υπήρξε φιναλίστ του διαγωνισμού "Franz Schubert" στο Γκράτς της Αυστρίας.
H Dunja Robotti εργάστηκε τα τελευταία χρόνια ως συνοδός πιάνου σε τάξεις Βιολοντσέλου των Wolfgang Boettcher, Jens Peter Maintz, Markus Nyikos, Wolfgang E. Schmidt και Martin Löhr στο Πανεπιστήμιο των Τεχνών του Βερολίνου. Πρόσφατα προσλήφθηκε από την Μουσική Ακαδημία της Νυρεμβέργης στο τμήμα Εγχόρδων, ως επικεφαλής των συνοδών πιάνου. Η Dunja Robotti είναι μόνιμη συνοδός της καλοκαιρινής Ακαδημίας Carl-Flesch στο Baden-Baden και των μουσικών σεμιναρίων στο Vaduz του Λίχτενσταιν. Επίσης εργάζεται εδώ και χρόνια ως συνοδός σε οντισιόν σημαντικών ορχηστρών. Είναι μόνιμος συνεργάτης του σχήματος μουσικής δωματίου "Εnsemble Mediterrain" και του πρωτοποριακού συγκροτήματος "Continuum".
Νέα έμπνευση, σταθερότητα και ισορροπία στην μουσική της καριέρα, της έχουν προσφέρει οι πειραματικές παραγωγές του συνόλου "Xinowa Sej" που αποτελείται από τρία πιάνα, του οποίου είναι και ιδρυτικό μέλος, αλλά και της Οπερέτας-Τσέπης “Mann trifft Frau” - "Ο άντρας συναντά τη γυναίκα".

Δεν υπάρχουν σχόλια: